THE HIDE GARDEN

Designer: Emily Crowley-Rowe

As people were forced to spend more time at home during lockdown, many of us experienced a new appreciation of our local landscapes. The Hide Garden celebrates nature on your doorstep. It represents a private nature retreat transporting the owner to a favourite place by the river.

A garden office leads out onto a 6 x 6m garden where an angled deck area made from composite decking flows from the internal space and features sculptural carved benches crafted from recycled wood. Facing onto a pebble pond recalling the shallows of the River Eye, the seating area invites reflection and connection with nature. Playful stepping boulders create movement and allow closer inspection of plants and their wildlife visitors. Willow hurdles enclose the garden and a living roof and wall panels all play on the structure of a nature hide to create natural enclosures and habitats. Inspired by a local nature reserve the garden taps into its archetypal layers and forms in the planting as an emotive connection to place.